Nyugtalan láb

Nyugtalan láb szindróma (RLS)

Mi ez, az okai és tünetei, és hogyan lehet kezelni az alvás javítása érdekében.

A nyugtalan láb szindróma (RLS), más néven Willis Ekbom-kór a lábakban kellemetlen érzéseket okoz, például viszketést, bizsergést, húzódást vagy viszketést. Ezek az érzések nyomasztó késztetést keltenek a lábak mozgatására.

Az RLS-ben szenvedő emberek járkálhatnak, nyújtózkodhatnak vagy rázhatják a lábukat, hogy enyhülést érjenek el. A tünetek általában rosszabbak, ha nem mozognak, beleértve a pihenést vagy a fekvést. Ennek eredményeként az RLS tünetei gyakran megzavarják az alvást.

Az RLS a felnőttek 5-10%-át és a gyermekek 2-4%-át érinti és nőknél gyakrabban fordul elő, mint férfiaknál. Minden korosztályban kialakulhat RLS, de a legsúlyosabb tünetek általában idősebb felnőtteknél jelentkeznek.

Mik a nyugtalan láb szindróma tünetei?

Az RLS-hez társuló érzések eltérnek azoktól a normális érzésektől, amelyeket azok tapasztalnak, akik nem szenvednek ebben a betegségben. Ez megnehezíti a jellemzésüket. Az alvászavarok nemzetközi osztályozása szerint az RLS-betegek által az érzések leírására leggyakrabban használt szavak és kifejezések a következők:

 • Rángatózás”
 • „Kényelmetlen”
 • „Nyugtalan”
 • „Nyújtózkodási kényszer”
 • „Mozgáskényszer”
 • „A lábak maguktól akarnak mozogni.”

Nyugtalan láb szindróma és álmatlanság

A lábak mozgatásának vágya sok RLS-ben szenvedő ember számára megnehezíti az elalvást és az elalvásban maradást. Egy tanulmány szerint az RLS-ben szenvedő személyek 88%-a legalább egy alvással kapcsolatos tünetről számolt be. Az RLS tünetei gyakran röviddel az éjszakai lefekvés után jelentkeznek, és a betegek rugdossák, rángatják vagy masszírozzák a lábukat, hogy enyhítsék az érzést. Néhány RLS-ben szenvedő ember kénytelen felkelni az ágyból és lépegetni vagy nyújtózkodni.

Az RLS-sel járó alvászavarok következtében a betegek gyakran tapasztalnak fáradtságot és nappali álmosságot. Az alváshiány összefüggésbe hozható a depresszióval, a szorongással, a szívbetegségekkel és az elhízással. Az RLS-betegeknél nagyobb a kockázata ezeknek a problémáknak is. Az alvással kapcsolatos aggodalmak a fő ok, amiért az RLS-betegek orvosi ellátást keresnek állapotuk miatt.

Nyugtalan láb szindróma és időszakos végtagmozgások zavarai

A legtöbb RLS-ben szenvedő embernek van egy időszakos végtagi mozgászavar (PLMD) nevű állapota is. A PLMD a végtagok ismétlődő hajlítását vagy rángatózását jelenti éjszakai alvás közben. Abban különbözik az RLS-től, hogy ezeket a mozgásokat nem kísérik kellemetlen érzések, és mivel alvás közben jelentkeznek, a betegek gyakran nem is tudnak róla. A PLMD-vel kapcsolatos mozgások azonban felébredést okozhatnak, és ezért súlyosbíthatják az alvási problémákat azoknál a betegeknél, akiknek RLS-ük is van.

Bár a legtöbb RLS-ben szenvedő embernek PLMD-je van, sok PLMD-ben szenvedő embernek nincs RLS-e.

Mi okozza a nyugtalan láb szindrómát?

Néha az RLS más betegségekhez társul, például késői stádiumú vesebetegséghez, vashiányhoz, neuropátiához, szklerózis multiplexhez vagy Parkinson-kórhoz.

Az RLS átmenetileg a terhesség alatt is előfordulhat, a nők mintegy 20%-ánál a harmadik trimeszterben alakul ki RLS. Az RLS tünetei a szülés után jellemzően csökkennek.

A legtöbb RLS-eset oka azonban ismeretlen. Az RLS-nek genetikai összetevője is lehet. Az RLS-ben szenvedő betegek 40-90%-ának legalább egy elsőfokú rokona (szülő, testvér vagy gyermek) szenved ebben az állapotban. A kutatók azonosítottak néhány olyan genetikai változást, amely növeli az RLS kockázatát, de valószínű, hogy még többet kell felfedezni.

Nyugtalan láb szindróma kiváltó okok

Az ülés vagy a pihenés gyakran kiváltja az RLS tüneteit. Ezenkívül egyes anyagok súlyosbíthatják a tüneteket. Ezek közé tartoznak a következők:

 • Alkohol
 • Koffein
 • Nikotin
 • Gyógyszerek, beleértve a hányinger, megfázás és allergia, valamint mentális betegségek kezelésére használt bizonyos gyógyszereket.

Egyébként ezen anyagok többsége, ha túlzásba visszük vagy túl közel van a lefekvéshez, szintén kedvezőtlenül befolyásolhatja az alvás felépítését.

Hogyan kezelik a nyugtalan láb szindrómát?

Az RLS kezelésének célja a tünetek stabilizálása és az alvás tartósságának javítása. Az RLS kezelésére nem gyógyszeres megközelítések és gyógyszeres kezelések egyaránt rendelkezésre állnak.

Otthoni kezelési tippek a nyugtalan láb szindróma esetén

A következő módszerek csökkenthetik a tüneteket az enyhe vagy közepesen súlyos RLS-ben szenvedő betegeknél, és gyógyszeres kezeléssel kombinálva alkalmazhatók a súlyos tünetekkel küzdő RLS-betegeknél.

 • Alváshigiénia: A jó alváshigiénia olyan hálószobai környezet és napi rutin fenntartását jelenti, amely támogatja a jó minőségű alvást. Az alkohol és a koffein kerülése különösen fontos az RLS-betegek számára, mivel ezek az anyagok ronthatják a tüneteket.
 • Testmozgás: Mivel a fizikai inaktivitás gyakran kiváltja az RLS tüneteit, a testmozgás hasznos lehet. Egy kutatási tanulmány szerint az RLS-betegeknél a tünetek súlyossága 39%-kal csökkent, miután hat héten át részt vettek egy testmozgási programban, míg a testmozgást nem végző betegeknél a tünetek 8%-kal csökkentek.
 • Pneumatikus nyomásterápia: A pneumatikus kompressziós készülékek levegővel való feltöltéssel növelik a lábak vérkeringését, hogy összenyomják a lábakat. A kutatók megállapították, hogy az eszköz egy hónapos napi használat után javította az RLS tüneteit, az életminőséget és a fáradtságot a kontrollcsoporttal összehasonlítva.
 • Masszázs és forró fürdők: Az RLS szakirodalomban széles körben ajánlják a lábak stimulálását célzó masszázs és forró fürdők használatát; azonban jelenleg korlátozott tudományos bizonyíték áll rendelkezésre e módszerek hatékonyságának alátámasztására.

Forrás: sleepfoundation.org