Álomfejtés

Az álomfejtést egyes körökben hókuszpókusznak tartják, de a híres pszichoanalitikus, Carl Jung esküdött az álomfejtésre, mint a tudatalattiba nyíló ablakra. Carl Jung mentora Sigmund Freud volt, és Freudhoz hasonlóan Jungot is lenyűgözték az álmok. Valójában Jung annyira megszállottja volt az álomelméletnek, hogy végül elváltak útjai Freuddal, mert nem értett egyet az álomelméleteivel! Míg Freud úgy vélte, hogy minden álom visszatekintő, és hogy a legtöbb dolog, amiről álmodunk, a gyermekkorunkhoz kapcsolódik, addig Jungnak más elmélete volt. Úgy vélte, hogy az álmok az ego és a tudattalan közös fejlődésének egy módja. Jung nagy hangsúlyt fektetett a szimbólumokra is. Úgy vélte, hogy amit álmainkban látunk, annak fontos pszichológiai jelentése lehet számunkra.

Mit jelentenek az álmok?

A tudósok évszázadok óta tanulmányozzák az agyat, de még mindig csak „találgatjuk”, hogyan is működik pontosan. Miért álmodunk tehát? Több népszerű elmélet is létezik, de az elsődleges az, hogy az agyunk naponta milliónyi ingerrel találkozik. Miközben alszunk, az agy elkezdi szortírozni ezeket az adatokat olyan dolgokra, amelyekre emlékeznünk kell, és olyanokra, amelyeket elfelejthetünk. Egyes kutatók úgy vélik, hogy az álmok annak a melléktermékei, hogy az agyunk „átválogatja” mindezt az információt, amit napközben felhalmoztunk. Bár lehetséges, hogy az álmaink egyáltalán nem jelentenek semmit, egyes kutatók úgy vélik, hogy az álmaink érzelmi állapotunkkal állnak összefüggésben. Itt jön a képbe a pszichológia. Az olyan elemzők, mint Freud és Jung úgy vélték, hogy álmainkat meg lehet dekódolni, hogy felfedjék saját titkos gondolatainkat és vágyainkat. Más pszichológusok úgy vélik, hogy álmainkban számos gyakori szimbólumnak és motívumnak külön jelentése van. Álmodott már ezek közül a szimbólumok közül valamelyiket?

Álom szótár:
 • APOKALIPSZIS – Ha a világvégéről álmodsz, az azt jelentheti, hogy ellenállsz egy nagy változásnak vagy váltásnak az életedben.
 • MEDVE – az alvó medve azt jelenti, hogy önvizsgálatot kell tartanod. Egy téged üldöző medve azt jelenti, hogy elkerülsz egy nagy problémát az életedben, és itt az ideje, hogy szembenézz vele.
 • HALÁL – Ha egy szeretted haláláról álmodsz; meg akarsz testesíteni egy olyan tulajdonságot, amelyet ez a szeretted képvisel, vagy megoldatlan érzéseid vannak vele kapcsolatban. Saját halálodról álmodsz; átmenet és újrakezdés.
 • ZUHANÁS – A lassú zuhanás azt jelzi, hogy valamit elengedsz. Az ijesztő zuhanás azt jelzi, hogy úgy érzed, valami kikerült az irányításod alól.
 • REPÜLÉS – A repülés szabadságot és új lehetőségeket jelent.
 • ÉTEL – Az étel az érzelmi táplálékot és az energiát szimbolizálja. A hús az ősi vágyat, a zöldség az egészséget, a gyümölcs pedig az érzékiséget jelképezi.
 • EGEREK – Az egerek azt jelzik, hogy túl sok időt töltesz jelentéktelen problémákkal.
 • Meztelenség – A sajátod; sebezhetőnek és megítéltnek érzed magad. Mások; szorongás a megismerkedés miatt.
 • ISKOLA – Gyakori, hogy vizsgáról vagy iskolába való visszatérésről álmodsz. Azt jelzi, hogy tanulnunk kell a múltunkból.
 • SZEX – A szex az álmokban a vágyakozás kivezetése lehet, de jelképezheti azt is, hogy gondoskodnunk kell önmagunk azon részeiről, amelyeket elhanyagolunk.
 • PÓKOK – A pók jelképezheti a szélhámost, vagy a kívülállóság érzését. A hálót fonó pók a kemény munkát jelképezheti, amely kifizetődik.
 • KÍGYÓK – Mit jelent, ha kígyókról álmodsz? Ha félsz a kígyóktól, az azt jelentheti, hogy rejtett félelmeid és aggodalmaid vannak. Egy békés kígyó a gyógyulást, az átalakulást és a tudást jelképezheti.
 • ROMANTIKUS ÉRDEKLŐDÉS: Mit jelent, ha valakiről álmodsz?Ha álmodban egy volt partnert látsz, az azt jelentheti, hogy még mindig vannak megoldatlan érzéseid a kapcsolatoddal kapcsolatban. A fellángolás lehet, hogy a tudatalattid megnyilvánítja a vágyaidat.
 • FUTÁS: Álmában üldözöttnek lenni az egyik leggyakoribb álom. Gyakran jelent valamit, ami elől ébrenlétünkben menekülni próbálunk.
 • FOGAK: Fogak elvesztése álmában? Ez egy gyakori rémálom. Az öregedéstől való félelmet és a vonzerő elvesztését jelzi.
 • TORNADÓ: A tornádók érzelmi kitöréseket és önpusztító viselkedést jelképeznek.
 • JÁRMŰVEK: A csónakok, autók és kerékpárok azt jelzik, hogy készen állsz arra, hogy továbblépj valamiből, ami visszatartott téged.
 • ZOMBIAK: A zombi azt jelezheti, hogy stagnálsz, stresszes vagy érzelmileg elszakadtál másoktól. A zombikkal való küzdelem azt jelezheti, hogy sikeresen leküzdöd a múltadból származó problémákat.

Hogyan értelmezd az álmaidat

Kíváncsi vagy az álomfejtésre? Íme egy alapvető útmutató, hogy elkezdhesd!

Tartson egy álomnaplót és egy tollat az ágya mellett. Az álmaidra nagy valószínűséggel az első öt percben emlékszel, amikor felébredsz, ezért írd le az álmaidat, amint felébredsz. Nem kell, hogy részletes napló legyen. Írj le szavakat, képeket, érzéseket vagy bármit, ami álmodban feltűnt neked.

Vezess feljegyzést az álmaidról, és hetente egyszer nézz vissza mindent. Továbbra is hasonló témák és képek bukkantak fel?

Miután észrevettél egy visszatérő szimbólumot, írj egy oldalt az álomnaplódba arról, hogy mit jelent számodra ez a szimbólum. Íme egy példa. Ha kígyókról álmodsz, az írásfelkérésed így nézhet ki:

Milyen kígyó volt az álmomban? Egy piton? Egy csörgőkígyó? Békés volt, vagy ijesztő? Hol volt a kígyó? Mit asszociálok a kígyókra? Vannak-e emlékeim valódi kígyókkal kapcsolatban? Mesélt valaki a családomban olyan történetet, amelyben kígyók szerepelnek?

Mi okozza a rossz álmokat?

Az álmok fantasztikusak lehetnek, de a rémálmok komoly traumát okozhatnak. Becslések szerint a lakosság nyolcvan-kilencven százaléka szenved rémálmoktól valamikor az élete során. Ha rendszeresen rossz álmai vannak, az annak a jele lehet, hogy valami nincs rendben. Íme néhány a rossz álmok leggyakoribb okai közül:

 • Sajt: Kiderült, hogy anyukádnak igaza volt – a lefekvés előtti sajtfogyasztás rémálmokat okozhat! A Montreali Egyetem kutatása szerint a tejtermékekben gazdag ételek megzavarhatják az álmaidat, de ez azért lehet, mert érzékeny vagy a laktózra. Ha alvás közben gyomorgörcsöket és gázokat tapasztalsz, az álom rémálommá válhat.
 • AZ, AMIRE PRÓBÁLTÁL NEM GONDOLNI: Látott egy ijesztő történetet a hírekben? Próbáltál nem gondolni arra a brutális szakításra? A tudomány szerint ez azt jelenti, hogy ezek valószínűleg alvás közben is felbukkannak.
 • STRESSZ ÉS SZORONGÁS: A krónikus rémálmok a PTSD vagy más hangulatzavar tünetei lehetnek. Fontolja meg az orvos felkeresését, ha gyakori rossz álmoktól szenved.
 • ROSSZ MATRAC: Tanulmányok szerint 10 évente érdemes frissíteni a matracot. Ha a matracod darabos, lötyög, vagy reggelente fáj a nyakad valószínűleg ideje újat venni.