Étrend

Az alvásproblémákkal küzdő emberek számára az alábbi étrend javasolt, amely magában foglalja az alvás minőségét javító tápanyagokat és azokat az ételeket, amelyek segíthetnek a relaxációban és a nyugodt alvásban:

 1. Bárányhús: A bárányhúsban található triptofán aminosav segíthet javítani az alvás minőségét.
 2. Kalciumban gazdag ételek: Például tej, joghurt, túró, sajt, mogyoróvaj, amelyek segíthetnek az alvás elősegítésében.
 3. Magas rosttartalmú ételek: Például teljes kiőrlésű gabonák, hüvelyesek, zöldségek, gyümölcsök, amelyek segíthetnek az emésztésben és az alvás minőségének javításában.
 4. Omega-3 zsírsavakban gazdag ételek: Például halak (lazac, tonhal, hering), diófélék, chia mag, lenmag, amelyek segíthetnek az idegrendszer működésének javításában és a stressz csökkentésében.
 5. Koffeintartalmú ételek és italok csökkentése: Különösen este kerüljük a kávé, tea, energiaitalok, csokoládé, kóla fogyasztását, mert azok serkentő hatásuk miatt nehezebbé tehetik az elalvást.
 6. Alkohol és dohányzás mellőzése: Mindkét szokás negatívan befolyásolja az alvás minőségét, ezért kerüljük az alkoholfogyasztást és a dohányzást.
 7. Azt is érdemes megemlíteni, hogy az étkezések ideje is fontos lehet az alvás minőségének szempontjából. Érdemes törekedni arra, hogy az utolsó étkezés 2-3 órával az elalvás előtt történjen, mert a túl késői étkezés emésztési problémákat okozhat, amelyek nehezíthetik az elalvást.

Az étrend mellett az alábbi tippek is segíthetnek az alvás minőségének javításában:

 1. Kerüljük az éjszakai étkezést, vagy csak könnyű ételeket fogyasszunk.
 2. Készítsünk elő nyugodt és csendes környezetet az alváshoz, csökkentsük a fényeket és a zajokat.
 3. Egyél és végezz sporttevékenységet rendszeresen, hogy megőrizd az egészséges testtömeget
 1. Kerüljük a túl sok stresszt és szorongást okozó tevékenységeket, például az éjszakai munkát vagy a túlzottan intenzív edzést, mert ezek negatívan befolyásolhatják az alvást.
 2. Próbáljunk meg minden nap azonos időben lefeküdni és felkelni, hogy testünk biológiai órája beálljon és megszokja az alvási ritmust.
 3. Végezzünk relaxációs tevékenységeket, például meditáljunk, olvassunk egy könyvet, vagy hallgassunk nyugtató zenét az alvás előtt.
 4. Kerüljük az okostelefonokat és a számítógépeket az alvás előtt, mert a kék fényük serkentő hatással bírhat.

Az alvásproblémákkal küzdők számára az étrend és az életmódváltozások segíthetnek az alvás minőségének javításában. Ha azonban az alvászavarok továbbra is fennállnak, érdemes felkeresni egy szakembert, aki segíthet a probléma kezelésében és az alvási szokások megváltoztatásában.