Mi okozza a horkolást?

horkolás-miért-horkolunk

Közelebbről megvizsgáljuk, mi a horkolás, valamint annak okait, következményeit és kezeléseit.

Becslések szerint a horkolás a férfiak és nők nagy részét érinti Még a gyermekeknél is előfordul.

A horkolás széles körben elterjedt, de súlyossága és egészségügyi következményei eltérőek lehetnek.

A horkolás lehet enyhe, alkalmi és nem aggasztó, de lehet egy súlyos, alvással kapcsolatos légzési rendellenesség jele is.

Ha ismerjük a horkolással kapcsolatos alapismereteket – mi okozza, mikor veszélyes, hogyan kezeljük, és hogyan birkózzunk meg vele – elősegíthetjük a jobb egészségi állapotot, és megszüntethetjük az alvási panaszok egyik gyakori okát.

Mi okozza a horkolást?

A horkolást a torok hátsó részén lévő légutak közelében lévő szövetek zörgése és rezgése okozza. Alvás közben az izmok meglazulnak, beszűkítve a légutakat, és ahogy belélegzünk és kilélegzünk, a mozgó levegő hatására a szövetek meglebegnek és zajt csapnak, mint zászló a szélben.

Egyesek hajlamosabbak a horkolásra a nyakukban lévő izmok és szövetek mérete és alakja miatt. Más esetekben a szövetek túlzott ellazulása vagy a légutak beszűkülése vezethet horkoláshoz. Példák a horkolás nagyobb kockázatához hozzájáruló kockázati tényezőkre:

 • Elhízás
 • Nyugtató gyógyszerek használata
 • Krónikus orrdugulás
 • Nagy mandulák, nyelv vagy lágy szájpadlás
 • Eltérő orrsövény vagy orrpolipok
 • Kicsi vagy hátrahajló állkapocs
 • Terhesség

Bár bármely életkorú ember, beleértve a gyermekeket is, horkolhat, az idősebbeknél gyakoribb. A férfiak gyakrabban horkolnak, mint a nők.

Mi a különbség a horkolás és az alvási apnoe között?

Az obstruktív alvási apnoe (OSA) olyan légzési rendellenesség, amelynél a légutak alvás közben elzáródnak vagy összeesnek, ami ismételt légzéskimaradásokat okoz.

A horkolás az OSA egyik leggyakoribb tünete, de nem minden horkoló embernek van OSA-ja. Az OSA-val összefüggő horkolás általában hangos, és úgy hangzik, mintha az illető fuldokolna, horkolna vagy zihálna.

Az OSA megzavarja az alvást, és gyakran megbontja az oxigén és a szén-dioxid egyensúlyát a szervezetben. Az enyhébb horkolás, amelyet gyakran elsődleges horkolásnak neveznek, gyakran előfordul, de nem váltja ki ezeket az egyéb hatásokat.

Veszélyes a horkolás?

Az, hogy a horkolás veszélyes-e, annak típusától, súlyosságától és gyakoriságától függ.

Az enyhe, ritkán előforduló horkolás normális, és nem igényel orvosi vizsgálatot vagy kezelést. Fő hatása az ágyban fekvő partnerre vagy szobatársra van, akit zavarhat az alkalmi zaj.

Az elsődleges horkolás hetente több mint három éjszaka fordul elő. Gyakorisága miatt zavaróbb az ágyban fekvő partnerek számára; azonban általában nem tekinthető egészségügyi problémának, kivéve, ha alvászavarok vagy alvási apnoe jelei mutatkoznak, amely esetben diagnosztikai vizsgálatokra lehet szükség.

Az OSA-val összefüggő horkolás egészségügyi szempontból aggasztóbb. Ha az OSA kezelés nélkül marad, az komoly következményekkel járhat az ember alvására és általános egészségi állapotára nézve. A kontrollálatlan OSA veszélyes nappali álmossággal és súlyos egészségügyi állapotokkal jár, beleértve a szív- és érrendszeri problémákat, a magas vérnyomást, a cukorbetegséget, a stroke-ot és a depressziót.

Mikor kell orvoshoz fordulni a horkolással kapcsolatban?

A horkolás sok esetben jóindulatú, de fontos beszélni egy orvossal, ha az alvási apnoe lehetséges jelei mutatkoznak:

 • Heti három vagy több alkalommal jelentkező horkolás
 • Nagyon hangos vagy zavaró horkolás
 • Horkolás ziháló, fojtogató vagy horkoló hangokkal
 • Elhízás vagy közelmúltbeli súlygyarapodás
 • Nappali álmosság
 • Koncentráció vagy szellemi élesség hiánya
 • Reggeli fejfájás és rekedtség
 • Magas vérnyomás
 • Gyakori éjszakai vizelés (nokturia)

Ha a fenti jelek bármelyikét észlelte, fontos, hogy orvoshoz forduljon, aki meg tudja állapítani, hogy szükség van-e további vizsgálatokra vagy kezelésre.

Honnan tudom, hogy horkolok-e, ha egyedül alszom?

Hacsak valaki más nem mondja el nekik, a legtöbb horkoló ember nem tud róla, és részben ez az oka annak, hogy az alvási apnoe aluldiagnosztizált.

Ha egyedül alszik, a legjobb megoldás, ha felállít egy rögzítő készüléket. Ez lehet egy régimódi magnó vagy, számos okostelefonos alkalmazás egyike, de az alkalmazások előnye, hogy elemzik a hangmintákat, hogy felismerjék a horkolás valószínűsíthető szakaszait. A legjobb, ha több éjszakán át rögzít, mivel a horkolás nem biztos, hogy minden éjszaka előfordul. Ettől függetlenül az alkalmazások nem segítenek az OSA diagnózisában.

Ha a felvétel nem szerepel a kártyák között, figyeljen a megzavart alvással kapcsolatos egyéb jelekre, mint például a nappali álmosság, fáradtság, figyelem- vagy gondolkodási problémák, vagy megmagyarázhatatlan hangulati változások.

Milyen kezelések segíthetnek a horkolás megállításában?

A kezelés a horkolás jellegétől és az általa okozott problémák típusától függ.

A ritkán vagy elsődlegesen horkoló emberek esetében a kezelésre nem feltétlenül van szükség, kivéve, ha a horkolás zavarja az illető alvását vagy annak az embernek az alvását, akivel együtt él. Ezekben az esetekben a kezelések általában egyszerűbbek. Az alvási apnoéban szenvedő embereknél rendszerint nagyobb mértékű kezelésre van szükség.
A kezelések típusai közé tartoznak az életmódváltás, a horkolás elleni szájkosarak, a szájgyakorlatok, a folyamatos, automatikus vagy kétszintű pozitív légúti nyomás (CPAP, APAP vagy BiPAP) készülékek és a műtét. Az adott személy orvosa van a legjobb helyzetben ahhoz, hogy leírja a konkrét esetben bármely kezelés előnyeit és hátrányait.

Életmódbeli változások

Az életmódbeli változtatások segíthetnek a horkolás megszüntetésében, és bizonyos esetekben más kezelésekre nem feltétlenül van szükség. Még akkor is, ha egyéb kezelésekre kerül sor, gyakran akkor is ajánlott az életmódváltás. Ilyen változások például a következők:

Az egészséges testsúly fenntartása: A túlsúly vagy az elhízás a horkolás és az alvási apnoe kritikus kockázati tényezői, ezért az egészséges testsúly megtartása fontos lépés lehet a horkolás ellen.

Az alkohol és a nyugtatók használatának korlátozása: Az alkohol gyakran elősegíti a horkolást, és a nyugtató gyógyszerek is kiválthatják a horkolást.

Az alvási pozíció beállítása: A háton alvás megkönnyíti a légutak elzáródását. Időbe telhet, amíg megszokja a más pozíciót, de hasznos lehet a változás. Speciális eszközök segíthetnek, vagy egyes szakértők azt javasolják, hogy varrjunk egy teniszlabdát az ing hátuljába, hogy ne tudjunk visszatérni a háton alváshoz.

Az ágy fejének megemelése: Az ágy felső részének megemelése emelővel, ékpárnával vagy állítható kerettel csökkentheti a horkolást. Ahhoz, hogy ez működjön, fontos, hogy az egész matracot megemelje, és ne csak több párnát használjon.

Az orrdugulás csökkentése: Az allergia vagy az orrdugulás egyéb forrásainak megszüntetésére tett lépésekkel leküzdhető a horkolás. Az orr fölé helyezhető légzőcsíkok segíthetnek megnyitni az orrjáratokat az éjszaka folyamán, valamint a belső orrtágítók.

Horkolásgátló szájrészek

A horkolásgátló szájrész segít stabilan tartani a nyelvet vagy az állkapcsot, hogy alvás közben ne tudja elzárni a légutakat. Két fő típusa van a horkolásgátló szájkosaraknak.

Mandibuláris nyújtó eszközök: Ezek úgy működnek, hogy az alsó állkapcsot előre tartják. Sok közülük állítható, így Ön megtalálhatja a kényelmesebb és hatékonyabb illeszkedést.

Nyelvrögzítő eszközök: Ezek a szájrészek segítenek a nyelvet a helyén tartani, hogy az ne csússzon vissza a torka felé.A CPAP még mindig az alvási apnoe arany standard kezelésének számít. Míg azonban egyesek kényelmesen tudják viselni a CPAP készüléket, mások zavarónak találják a készüléket, különösen, ha a gép hangos, vagy ha a maszk rosszul illeszkedik. A CPAP-ot nem toleráló OSA-betegek számára gyakran jó alternatívát jelentenek az egyénre szabott szájmaszkkészülékek. Az állkapocscsont-előrehajtó készülékek kifejezetten nemcsak a horkolás, hanem az enyhe és közepes OSA esetében is hatásosnak bizonyultak.

Szájgyakorlatok

A légutak körüli izmok elernyedése valószínűbbé teszi a horkolást. A száj, a nyelv és a torok erősítését célzó gyakorlatok ellensúlyozhatják ezt, és az izomtónus erősítésével csökkenthetik a horkolást.

A horkolás elleni szájgyakorlatok az enyhe horkolásban szenvedőknél bizonyultak a leghatékonyabbnak, és általában két-három hónapon keresztül naponta kell végezni őket.

Pozitív légúti nyomású készülékek

A folyamatos pozitív légúti nyomás (CPAP) készülékek a felnőttek alvási apnoéjának egyik leggyakoribb kezelési módja. Ezek egy tömlőn és egy maszkon keresztül levegőt pumpálnak a légutakba, megakadályozva azok elzáródását. A Bi-PAP-készülékek hasonlóak, de a belégzéshez és a kilégzéshez különböző nyomásszinteket alkalmaznak. Az APAP gépek „intelligens” gépek, amelyek szükség szerint változtatják a nyomást.

A CPAP, BiPAP és APAP gépek gyakran hatékonyak az alvási apnoe és a kapcsolódó horkolás megszüntetésében. Ezeknek a készülékeknek a beszerzéséhez receptre van szükség, és az Ön légzéséhez kell kalibrálni őket. Emiatt fontos, hogy alvásszakértővel dolgozzon együtt a PAP-készülék használatának megkezdéséhez.

A PAP-maszk viselése eleinte kényelmetlen lehet, de a legtöbb ember hozzászokik, és úgy találja, hogy a készülék használata észrevehetően csökkenti a horkolást és javítja az alvást.

Forrás: sleepfoundation.org