éjjel-nappal-cirkidián-ritmus

Cirkadián ritmus

A cirkadián ritmusok olyan 24 órás ciklusok, amelyek a szervezet belső órájának részét képezik, és a háttérben futnak az alapvető funkciók és folyamatok végrehajtása érdekében. Az egyik legfontosabb és legismertebb cirkadián ritmus az alvás-ébrenlét ciklus.

A test különböző rendszerei cirkadián ritmusokat követnek, amelyek az agyban lévő főórával vannak szinkronizálva. Ezt a főórát közvetlenül befolyásolják a környezeti jelzések, különösen a fény, ezért a cirkadián ritmusok a nappal és az éjszaka ciklusához kötődnek.

Megfelelő összehangolás esetén a cirkadián ritmus elősegítheti a következetes és pihentető alvást. Ha azonban ez a cirkadián ritmus felborul, az jelentős alvásproblémákat, többek között álmatlanságot okozhat. A kutatások azt is feltárják, hogy a cirkadián ritmus a fizikai és mentális egészség különböző aspektusaiban is szerves szerepet játszik.

Hogyan működik a cirkadián ritmus?

A cirkadián ritmusok úgy működnek, hogy segítenek biztosítani, hogy a szervezet folyamatai a 24 órás időszak különböző pontjain optimalizálódjanak. A kifejezés a latin „circa diem” kifejezésből származik, ami azt jelenti, hogy „egy nap körül”.

A cirkadián ritmusok minden típusú szervezetben léteznek. Segítenek például abban, hogy a virágok a megfelelő időben nyíljanak és záródjanak, és megakadályozzák, hogy az éjszakai állatok napközben elhagyják menedéküket, amikor több ragadozónak lennének kitéve.

Az emberekben a cirkadián ritmusok koordinálják a mentális és fizikai rendszereket az egész testben. Az emésztőrendszer az étkezések tipikus időzítéséhez igazodva termel fehérjéket, az endokrin rendszer pedig a hormonokat szabályozza a normális energiafelhasználáshoz igazodva.

A cirkadián ritmusok az egész testben egy főórához kapcsolódnak,amelyet néha cirkadián pacemakernek is neveznek, és amely az agyban található. Konkrétan a suprachiasmatikus magban (SCN) található, amely az agy hipotalamusznak nevezett részében található. A nap különböző időpontjaiban az SCN-ben található óragének jeleket küldenek, amelyek szabályozzák az egész test aktivitását.

Az SCN rendkívül érzékeny a fényre, amely kritikus külső jelként szolgál, amely befolyásolja az SCN által küldött jeleket a szervezet belső óráinak koordinálása érdekében. Emiatt a cirkadián ritmusok szorosan kapcsolódnak a nappalhoz és az éjszakához. Bár más jelzések, például a testmozgás, a társadalmi aktivitás és a hőmérséklet is befolyásolhatják a főórát, a cirkadián ritmusra a fény gyakorolja a legerőteljesebb hatást.

A cirkadián ritmus ugyanaz, mint a biológiai óra?

A biológiai órák segítenek szabályozni a testi folyamatok időzítését, beleértve a cirkadián ritmusokat is. A cirkadián ritmus a biológiai óra hatása, de nem minden biológiai óra cirkadián. A növények például a 24 órás ciklustól eltérő időzítésű biológiai órával alkalmazkodnak az évszakok változásához.

Hogyan befolyásolja a cirkadián ritmus az alvást?

Amikor az emberek a cirkadián ritmusról beszélnek, leggyakrabban az alvással összefüggésben. Az alvás-ébrenlét ciklus az egyik legegyértelműbb és legkritikusabb példa a cirkadián ritmus fontosságára.

Napközben a fényhatás hatására a főóra olyan jeleket küld, amelyek éberséget generálnak, és segítenek ébren és aktívan tartani minket. Ahogy leszáll az éjszaka, a mesteróra beindítja az alvást elősegítő hormon, a melatonin termelődését, majd folyamatosan továbbítja azokat a jeleket, amelyek segítenek abban, hogy egész éjszaka aludni tudjunk.

Ily módon a cirkadián ritmusunk összehangolja alvásunkat és ébrenlétünket a nappal és az éjszaka között, hogy létrehozza a pihentető pihenés stabil ciklusát, amely lehetővé teszi a fokozott nappali aktivitást.

Mit befolyásol a cirkadián ritmus az alváson kívül?

Bár az alvás-ébrenlét ciklus az egyik legjelentősebb cirkadián ritmus, ezek a 24 órás belső órák a szervezet gyakorlatilag minden rendszerében létfontosságú szerepet játszanak.

A kutatások továbbra is feltárják a cirkadián ritmusok részleteit, de a vércukorszint és a koleszterinszint szabályozásán keresztül bizonyítékok kapcsolódnak az anyagcseréhez és a testsúlyhoz. A cirkadián ritmusok a mentális egészséget is befolyásolják, beleértve a pszichiátriai betegségek, például a depresszió és a bipoláris zavar kockázatát, valamint a neurodegeneratív betegségek, például a demencia kialakulásának lehetőségét.

Vannak arra utaló jelek, hogy a cirkadián ritmusok fontos hatással vannak az immunrendszerre, valamint a DNS-javítási folyamatokra, amelyek részt vesznek a rák megelőzésében. Korai kutatások arra utalnak, hogy a cirkadián ciklusok befolyásolhatják a rákellenes gyógyszerek hatékonyságát, és hogy az új gyógyszerek képesek lehetnek a biológiai órákat a rákos sejtek elpusztítására felhasználni.

Mi történik, ha a cirkadián ritmus kikapcsol?

Ha a cirkadián ritmus felborul, az azt jelenti, hogy a szervezet rendszerei nem működnek optimálisan.

A zavart alvás-ébrenlét cirkadián ritmus komoly alvásproblémákat okozhat. A test belső órájának megfelelő jelzései nélkül az ember nehezen tud elaludni, éjszaka felébredhet, vagy nem tud reggelig olyan hosszan aludni, amennyit szeretne. A teljes alvásuk csökkenhet, és a megzavart cirkadián ritmus sekélyesebb, töredezett és rosszabb minőségű alvást is jelenthet.

Emellett a tanulmányok szerint a cirkadián ritmus zavara potenciálisan hozzájárulhat az obstruktív alvási apnoéhoz (OSA), egy olyan alvászavarhoz, amelyet a légzés ismételt szünetei jellemeznek. Az OSA csökkenti a szervezet oxigénszintjét, és számos alvásmegszakítást okoz az éjszaka folyamán.

Összességében a rosszul beállított cirkadián ritmus sokféleképpen negatívan befolyásolhatja az alvást, növelve az álmatlanság és a túlzott nappali álmosság kockázatát. Tekintettel az alvásnak a termelékenység és az általános egészség szempontjából betöltött alapvető szerepére, gyakran jelentős következményekkel jár, ha egy személy cirkadián ritmusa nem működik.

Mi zavarhatja meg a cirkadián ritmust?

A cirkadián ritmus zavara rövid vagy hosszú távon is bekövetkezhet. A szakértők a cirkadián ritmusú alvás-ébrenlét zavarok (CRSWD) számos típusát azonosították jellemzőik és okaik alapján.

Jet lag:

Ez akkor fordul elő, amikor egy személy rövid idő alatt több időzónát is átlép, és nevét onnan kapta, hogy gyakran tapasztalják azok, akik interkontinentális repülőjáratokon utaznak. Amíg a személy cirkadián ritmusa nem tud alkalmazkodni az új hely nappali-éjszakai ciklusához, addig valószínűleg alvászavarok és fáradtság jelentkeznek a jetlag miatt.

Műszakos munkavégzés:

A munkahelyi kötelezettségek jelentős zavarokat okozhatnak az ember cirkadián ritmusában. A váltott műszakos munka, amely megköveteli, hogy egész éjszaka dolgozni, nappal pedig aludni kelljen, közvetlenül ellentétbe hozza a személy alvási időbeosztását a helyi nappali órákkal.

Előrehaladott alvási fázis zavar:

Az ilyen típusú zavarban szenvedő emberek azt tapasztalják, hogy kora este elfáradnak, és reggel nagyon korán ébrednek. Az előrehaladott alvásfázis-zavarban szenvedő emberek általában még akkor sem tudják ezt megtenni, ha később akarnak felkelni este, vagy később akarnak aludni reggel. Ez a rendellenesség viszonylag ritka, a közép- és idősebb korú emberek körülbelül 1%-át érinti, és gyakrabban fordul elő idősebb felnőtteknél. Bizonyos esetekben az előrehaladott alvási fázistünet öröklött genetikai okkal állhat összefüggésben.

 Késleltetett alvási fázis zavar:

A cirkadián ritmuszavarnak ez a típusa az „éjszakai baglyokkal” hozható összefüggésbe, akik késő éjjel fennmaradnak, és reggel későn kelnek. Az általános lakosság körében ritka – 1000 emberből csak 1-2 embert érint -, de a tizenévesek akár 16%-át is érintheti. A pontos oka ismeretlen, de összefügghet a genetikával, a mögöttes fizikai állapotokkal és az egyén viselkedésével.

Nem 24 órás alvás-ébrenléti zavar:

Ez az állapot elsősorban azoknál az embereknél fordul elő, akik vakok, és nem képesek fényalapú jelzéseket kapni a cirkadián ritmusukhoz. Testük még mindig a 24 órás ciklust követi, de alvásidejük folyamatosan percekkel vagy órákkal hátrébb tolódik.

Szabálytalan alvás-ébrenlét ritmuszavar:

Az ebben a ritka rendellenességben szenvedő emberek alvása nem következetes, és előfordulhat, hogy a 24 órás nap folyamán sokszor szundikálnak vagy rövid alvási periódusokat tartanak. Gyakran összefügg az agyat érintő olyan állapotokkal, mint például a demencia vagy a traumás agysérülés, amelyek korlátozzák a hipotalamuszban lévő főóra megfelelő működését.

Amint ez a lista is mutatja, a cirkadián ritmuszavaroknak sokféle oka van. Egyes cirkadián zavarok az egyéni viselkedéshez kapcsolódnak, például utazáshoz vagy munkához, ami miatt az alvási időbeosztás nem áll összhangban a normál napfényexpozícióval. Más rendellenességek olyan alapproblémából erednek, amely a szervezet főóráját szabályozó környezeti jelzések befogadására vagy feldolgozására való képtelenséget okoz. Bizonyos helyzetekben genetikai okok is szerepet játszhatnak, vagy az ok ismeretlen maradhat.

Hogyan tartsuk fenn az egészséges cirkadián ritmust?

Bár a cirkadián ritmusunk felett nincs teljes kontrollunk, vannak egészséges alvási tippek, amelyekkel megpróbálhatjuk jobban beállítani a 24 órás alvási ciklusunkat.

  • Keresse a napot: A természetes fénynek való kitettség, különösen a nap korai szakaszában, segít megerősíteni a legerősebb cirkadián jelzést.
  • Kövesse a következetes alvási ütemtervet: A lefekvés vagy a reggeli ébredés időpontjának megváltoztatása akadályozhatja a szervezet képességét, hogy stabil cirkadián ritmushoz alkalmazkodjon.
  • Mozogjon naponta: A napközbeni aktivitás támogathatja a belső óráját, és segíthet abban, hogy könnyebben elaludjon éjszaka.
  • Kerülje a koffeint: Az olyan stimulánsok, mint a koffein, ébren tarthatnak, és felboríthatják az alvás és az ébrenlét közötti természetes egyensúlyt. Mindenki más, de ha alvászavarokkal küzd, dél után kerülje a koffeint.
  • Korlátozza a fényt lefekvés előtt: Az éjszakai mesterséges fényhatás megzavarhatja a cirkadián ritmust. A szakértők azt tanácsolják, hogy a lefekvés előtti időszakban tompítsa le a fényeket és tegye le az elektronikus eszközöket, az elektronikai eszközöket pedig tartsa távol a hálószobától és az ágyból.
  • Ne tartson rövid délutáni szunyókálást: A késői és hosszú szunyókálás kitolhatja a lefekvés idejét, és felboríthatja az alvási ütemtervet.

Az alváshigiénia javítására tett lépések fontos részét képezhetik az egészséges cirkadián ritmus támogatásának, de a helyzettől függően más lépésekre is szükség lehet. Ha tartós vagy súlyos alvásproblémái, nappali álmossága és/vagy problémás alvási időbeosztása van, fontos, hogy beszéljen orvosával, aki a legjobban tudja diagnosztizálni az okot és a legmegfelelőbb kezelést tudja ajánlani.

Forrás: sleepfoundation.org