Milyen típusú alvó vagyok?

Sokan nem tudják, hogy az alvás nem egy egységes folyamat, hanem több fázisból áll, amelyek különböző hatással vannak a testünkre és az agyunkra. Az alvás fázisai között váltakozik a mélység, az agyhullámok aktivitása, az izomtónus és az álmodás gyakorisága. Az alvás fázisainak ismerete segíthet abban, hogy jobban megértsük az alvási szokásainkat, és optimalizáljuk a pihenésünket.

Az alvás fázisai a következők:

  • 1. fázis: Ez a legkönnyebb alvásfázis, amely általában 5-10 percig tart. Ebben a szakaszban csökken a testhőmérsékletünk, az izmaink ellazulnak, és lassul a szívverésünk. Az agyhullámok lassúak és szabálytalanok. Ebben a fázisban könnyen felébredhetünk külső ingerekre, például zajra vagy fényre.
  • 2. fázis: Ez az alvásfázis a legtöbb időt veszi igénybe, körülbelül 50%-át az alvásidőnek. Ebben a szakaszban mélyebben alszunk, mint az 1. fázisban, de még nem érjük el a legmélyebb alvást. Az agyhullámok tovább lassulnak, de néha rövid, gyors hullámok is megjelennek. Ebben a fázisban csökken az izomaktivitásunk és az anyagcserénk is.
  • 3. fázis: Ez a legmélyebb alvásfázis, amely általában 20-40 percig tart. Ebben a szakaszban nagyon nehéz felébreszteni valakit, és ha mégis sikerül, akkor zavartnak és kábultnak érezheti magát. Az agyhullámok nagyon lassúak és egyenletesek. Ebben a fázisban történik meg a testi regeneráció, az immunrendszer erősödése, a sebgyógyulás és a növekedési hormon termelése.
  • 4. fázis: Ez az alvásfázis az úgynevezett REM (rapid eye movement) alvás, amely általában 10-20 percig tart. Ebben a szakaszban gyorsan mozognak a szemünk alatt a szemgolyók, és élénken álmodunk. Az agyhullámok hasonlítanak az ébrenléti állapothoz, de az izmaink teljesen ellazulnak és lebénulnak (kivéve a légzőizmokat). Ebben a fázisban történik meg az agyi regeneráció, az emlékek rögzítése és a tanulás.

Az alvás fázisai ciklikusan ismétlődnek éjszaka, átlagosan 4-6 alkalommal. A ciklusok hossza változhat egyénenként és életkoronként is. Általában minél idősebbek vagyunk, annál kevesebb időt töltünk el a mély alvásban (3. fázis) és annál többet a könnyű alvásban (1-2. fázis).

Az alvó típusokat általában aszerint különböztetjük meg, hogy milyen időpontban alszanak el és kelnek fel legkönnyebben. A leggyakoribb típusok:

  • Korán kelő: Ez az alvó típus általában 9-10 óra között alszik el, és 5-6 óra között ébred fel. A korán kelők jól érzik magukat a reggeli órákban, és akkor a legproduktívabbak. A nap végére viszont elfáradnak, és nehezen maradnak ébren. A korán kelők általában a 3. fázisban töltik el a legtöbb időt, és kevesebbet a REM fázisban.
  • Későn kelő: Ez az alvó típus általában 11-12 óra között alszik el, és 8-9 óra között ébred fel. A későn kelők nehezen indulnak be reggel, és akkor a leglustábbak. A nap második felében viszont felpörögnek, és akkor a legkreatívabbak. A későn kelők általában a REM fázisban töltik el a legtöbb időt, és kevesebbet a 3. fázisban.
  • Köztes: Ez az alvó típus általában 10-11 óra között alszik el, és 6-7 óra között ébred fel. A köztesek jól alkalmazkodnak a különböző időzónákhoz és életvitelhez, és nem túl érzékenyek a külső ingerekre. A köztesek általában egyenletesen osztják el az alvás fázisait, és nem túlságosan kiemelkednek egyikben sem.

Természetesen ezek az alvó típusok csak nagy vonalakban jellemzik az embereket, hiszen sok tényező befolyásolhatja az alvás minőségét és mennyiségét, például az étrend, a stressz, a betegségek, az alvó környezet stb. Ha szeretnéd megtudni, hogy te milyen típusú alvó vagy, akkor próbálj meg figyelni az alvási szokásaidra, vagy használj egy alvásfigyelő alkalmazást vagy eszközt, amely segít elemezni az alvásodat.