Tényleg több alvásra van szüksége a nőknek, mint a férfiaknak?

Az átlagos felnőttnek legalább hét óra alvásra van szüksége éjszaka ahhoz, hogy kipihenten ébredjen. Azonban a kutatások azt mutatják, hogy a nők általában egy kicsit többet alszanak, mint a férfiak. Vajon miért van ez így? Mi befolyásolja, hogy mennyi alvásra van szükségünk? És mit tehetünk azért, hogy jobban aludjunk?

Miért van szüksége több alvásra a nőknek, mint a férfiaknak?

Számos tényező játszhat szerepet abban, hogy miért alszanak többet a nők, mint a férfiak. A nők 40%-kal nagyobb valószínűséggel szenvednek álmatlanságban , mint a férfiak. A nők szintén kétszer nagyobb eséllyel diagnosztizálják szorongással és depresszióval , amelyek erősen összefüggnek az álmatlansággal . Az álmatlanságban szenvedők nehezen tudnak elaludni vagy átaludni az éjszakát rendszeresen, és álmosságot éreznek nappal.

A hormonok is befolyásolhatják az alvásigényt. Az alvás-ébrenlét ciklust hormonok irányítják . Ezek a hormonok határozzák meg, hogy mikor érezzük magunkat fáradtnak, mikor érezzük magunkat ébernek, és mikor érezzük magunkat éhesnek. A nők hormonális változásokon mennek keresztül havonta és életük során, amelyek befolyásolják a cirkadián ritmust és nagyobb alvásigényt teremtenek.

  • Menstruáció: A menstruálók harmadának nehezebb elaludnia a görcsök, fejfájás és puffadás miatt. Magasabb szintű nappali álmosságról, fáradtságról és kimerültségről számolnak be.
  • Terhesség: A terhesség alatt a nők kialakulhatnak nyugtalan láb szindrómát , ami nehezebbé teszi az elalvást. A terhesek is nagyobb valószínűséggel tapasztalnak depressziót, alvási apnoét , fájdalmat és inkontinenciát , amelyek megzavarják az alvást. Ezek az alvásproblémák fennmaradhatnak a szülés utáni időszakban is , amikor a hormonszintjük lecsökken ugyanakkor elkezdenek gondoskodni egy rendszertelen alvási ciklussal rendelkező újszülöttről – ami gyakran még nagyobb nappali álmosságot eredményez.
  • Menopauza: A menopauza alatt akár 85% a nők tapasztalnak hőhullámokat , amelyek megnehezítik az elalvást és az átalvást. A menopauza alatt a nők hormonszintjei lecsökkennek, ami befolyásolhatja a cirkadián ritmust és az alvásminőséget.
  • Nemi különbségek: A nők és a férfiak agya eltérően dolgozza fel az információkat, ami befolyásolhatja az alvásigényt. Egy tanulmány szerint a nők többet használják az agyuk mindkét féltekéjét, mint a férfiak, ami nagyobb mentális energiafelhasználást jelent. Ez azt is jelentheti, hogy a nők több alvásra van szükségük ahhoz, hogy regenerálódjanak.

Hogyan aludhatunk jobban?

Ha szeretnénk javítani az alvásminőségünket és -mennyiségünket, akkor fontos betartani néhány alapszabályt:

  • Tartsunk rendszeres alvási rutint: Próbáljunk minden nap ugyanabban az időben lefeküdni és felkelni, még a hétvégén is. Ez segít beállítani a belső óránkat és fenntartani a cirkadián ritmust.
  • Alakítsunk ki egy nyugodt alvókörnyezetet: Tegyük a hálószobánkat sötét, csendes és hűvös helyszínné. Használjunk sötétítő függönyt, füldugót vagy szemmaszkot, ha szükséges. Kerüljük a zavaró tényezőket, mint például a tévé, a telefon vagy az óra.
  • Kövessünk egy pihentető esti rutint: Vegyünk egy meleg fürdőt, olvassunk egy könyvet, hallgassunk nyugtató zenét vagy meditáljunk lefekvés előtt. Kerüljük a stimulánsokat, mint például a koffein, az alkohol vagy a nikotin. Kerüljük a nehéz étkezést vagy a nagy mennyiségű folyadékot. Kerüljük a kékes fényt kibocsátó eszközöket, mint például a számítógép vagy a mobiltelefon legalább egy órával lefekvés előtt.
  • Figyeljünk az egészséges életmódra: Táplálkozzunk kiegyensúlyozottan, mozogjunk rendszeresen, de ne túl közel lefekvéshez. Kerüljük a túlzott stresszt vagy szorongást. Forduljunk orvoshoz, ha bármilyen egészségügyi problémánk van, ami megzavarhatja az alvásunkat.

Remélem, tetszett ez a blogcikk arról, hogy miért van szüksége több alvásra a nőknek, mint a férfiaknak. Ha szeretnél többet megtudni az alvásról és az alváshigiéniáról, akkor látogass el a https://www.szepalom.hu oldalra, ahol sok hasznos információt találhatsz.

És ne feledd: az alvás nem luxus, hanem szükséglet!